Web Sitenize Yeni Bir Ürün Eklemek
Ürün oluşturma
Ürün sayfası, geliştirilmiş sekmeler sayesinde bir ürün oluşturmayı kolaylaştırır.
Temel Ayarlar
"Temel Ayarlar" sekmesi, bir ürün oluşturmak için gereken ana seçenekleri sunar: birkaç tıklama ile yeni bir ürün oluşturabilirsiniz. Buradan diğer sekmelere de göz atarak ürününüze daha fazla ayrıntı ekleyebilirsiniz.
Görseller
Görseller bölümü, "Temel Ayarlar" sekmesinin sol üst köşesindedir. Bu ürüne ait tüm görselleri, kombinasyonları (renk, beden, şekil vb.) dahil yüklemelisiniz.
Ürününüze bir veya daha fazla görsel eklemek için:
Görsellerinizi doğrudan klasörünüzden sürükleyip bırakın veya "Dosya seç"e (ya da görsel bölümündeki herhangi bir yere) tıklayarak görsellerinizi içeren klasörünüzü açın. Ctrl tuşuna basılı tutarak birden fazla görsel seçebilir ya da tek tek seçim yapabilirsiniz. Görsel dosyası için maksimum boyut, sunucunuzun PHP ayarlarına göre PrestaShop tarafından belirlenir. Bu boyut, "Görseller" tercih sayfasında, "Ürün görselleri" bölümünde düşürülebilir.
Kapak Görseli
Yüklenen görseller küçük resim olarak görünür. İlk yüklediğiniz görsel ürünün varsayılan/kapak görseli olur. Bu kapak görseli, mağazanızın ürün sayfasında otomatik olarak görüntülenir.
Kapak görselini değiştirmek için küçük resme tıklayın: ilgili görselin ayarları görünür. Burada "Kapak Görseli"ni seçip seçmeyeceğinizi belirleyebilirsiniz.
Yakınlaştırma ve Açıklama Ekleme
"Yakınlaştır" seçeneğine tıkladığınızda görsel orijinal boyutunda görünür, böylece daha yakından inceleyebilirsiniz.
Her görsele bir açıklama ekleyebilirsiniz: görseli (ve ürünü) kısaca tanıtmak için kullanın. Bu, SEO için önemlidir çünkü görselin alt etiketi olarak kabul edilir ve arama motorlarının ürününüzü daha iyi sıralamasına yardımcı olur. Birden fazla diliniz varsa, çeviri yapmayı unutmayın!
Görsellerin Sıralanması
Tüm ürün görsellerinizi yükledikten sonra sıralarını, dilediğinizi seçip ve sürükleyip bırakarak değiştirebilirsiniz. Ayrıca "+" simgesine tıklayarak veya görsel ekleyerek daha fazla görsel ekleyebilirsiniz.
Özet ve Açıklama
Ürününüzü iyi tanıtmak hem müşteri (ne kadar bilgi, o kadar iyi) hem de arama motorları için (mağazanızın daha fazla arama talebinde görünmesine yardımcı olur) önemlidir.
Ekranın altındaki iki açıklama alanı farklı amaçlara hizmet eder:
"Özet" alanı, ürününüzün kısa bir tanımını yazabilirsiniz. Bu açıklama, arama motorlarında ve ürününüzün açıklamasında görünür. Bu alan varsayılan olarak 400 karakter ile sınırlıdır: bu limiti aştığınızda PrestaShop, alanın altında kırmızı bir mesajla sizi uyarır. Bu limiti "Ürünler" tercih sayfasındaki "Ürün özetinin maksimum boyutu" seçeneğinde değiştirebilirsiniz.
"Açıklama" alanı, ürününüzün doğrudan ürün sayfasında görünecek tam bir açıklamasını yazmanızı sağlar. Bu metin editörü, görsel olarak çekici açıklamalar oluşturmak için geniş seçenekler sunar (yazı tipi, boyut, metin rengi, vb.).
Bu alanın bir karakter sınırı yoktur, ancak aşırı içerikten kaçınmak önemlidir: temel bilgileri etkileyici bir şekilde sunmanız kıymetlidir ve satışa koyduğunuz ürününüz kullanıma hazır olmalıdır.
Özellik
Ürün açıklamalarının altında birkaç seçenek bulunur. "Özellik ekle" seçeneği, ürününüzün özelliklerini belirtmek için kullanılır (örn. ağırlık, malzeme, menşei ülke vb.).
Özellikler ve değerler (örn. yün örgü ve mikro-fiber malzemeler) oluşturduğunuzda, bunları gerektiğinde ürünlere atarsınız. Bu, her ürününüz için özellik alanlarını doldurmak zorunda olmadığınız, sadece gerekli değerleri doldurup daha sonra uygulayabileceğiniz anlamına gelir.
Kombinasyonların aksine bu değerlerin değişmediğini ve genel ürün için geçerli olduğunu unutmayın (yani: tüm kombinasyonlarınız aynı özellikleri paylaşacaktır).
Bir özellik ekleme
Bir ürüne özellik eklemeden önce, onu mağazanızda genel kullanım için oluşturmalısınız. Bunun için "Katalog" menüsünde yer alan "Özellikler ve Nitelikler" sayfasına gitmelisiniz.
Özellik ve özellik değeri oluşturma işlemi rehberin ilgili bölümünde detaylı olarak açıklanmıştır.
Bir özelliğe değer atama
Burada, tüm özelliklerinizin ve değerlerinin ayarlandığını varsayıyoruz.
"Özellik ekle"ye tıkladığınızda, mağazanızdaki tüm özelliklerin listelendiği bir açılır menü görüntülenir. Eklemek istediğiniz özelliği seçin. Ardından, önceden tanımlanmış değerlerden birini atayabilir (özelliği oluştururken belirlenen gibi) veya "Özelleştirilmiş değer" alanına manuel olarak bir değer girebilirsiniz.
Eğer bir özellik için herhangi bir değer mevcut değilse, "Sonuç bulunamadı" ifadesi görüntülenir.
Özel bir değer kullanmayı seçerseniz, mağazanızın desteklediği her dil için bu değeri ayarlamayı unutmayın. Sayfanın üst kısmındaki dil kodu seçicisini kullanarak dili değiştirebilirsiniz.
Önceden tanımlanmış değerler mevcutsa, bunlar açılır listede görüntülenecektir. Sadece tıklayın ve doğru değeri seçin.
Tüm ilgili özellikleri ayarladıktan sonra, değişikliklerinizi kaydedin. Böylece ön sayfada hemen uygulanacaktır.
Unutmayın: Eğer bir özelliğe herhangi bir değer atanmazsa, bu özellik ürün için dikkate alınmayacak ve mağazanızda görünmeyecektir.
Marka
Bir özelliği ekleyebildiğiniz gibi, bir marka da ekleyebilirsiniz. "Bir marka ekle" butonuna tıklayın ve açılır menüden bir marka seçin.
Eğer istediğiniz marka açılır menüde yoksa, "Markalar ve Tedarikçiler" sayfasına giderek yeni bir marka oluşturabilirsiniz.
Bir ürün yalnızca bir marka ile ilişkilendirilebilir.
İlgili ürün
"İlgili bir ürün ekle" alanı, bu ürünle ilişkilendirilecek ilgili ürünleri seçmenize ve ürün sayfasını ziyaret eden müşterilerinize önermenize olanak tanır (tema destekliyorsa). "İlgili bir ürün ekle" butonuna tıklayın, ürünün ilk harflerini yazın ve seçin. Ürün daha sonra alanın altına eklenir.
Bir ürünü istediğiniz kadar başka ürünle ilişkilendirebilirsiniz. Ürün ilişkisini silmek için çöp kutusu simgesine tıklayın.
İlişkilendirme yalnızca bir yönlüdür: İlişkilendirilen ürün, kendi ayar sayfasında mevcut ürünle ilişkilendirilmiş olarak görünmeyecektir.
Kombinasyonlar
Aynı ürünü genellikle farklı versiyonlarla satarsınız: genel olarak aynı adı paylaşırlar, ancak renk, kapasite, ekran boyutu ve diğer nitelikler bakımından farklılık gösterebilirler. Çoğu zaman, bu nitelikler bir araya gelir: Ürünün kırmızı versiyonu 1 GB veya 2 GB kapasiteyle ya da 12 inç veya 15 inç ekranla sunulabilir. Bu nedenle PrestaShop bu versiyonları "kombinasyonlar" olarak adlandırır: Ürün stoğunuz, tek bir ürünün çeşitli varyasyonlarından oluşabilir ve bu varyasyonlar, niteliklerinin belirli şekillerde birleştirilmesinden ibarettir.
Ürününüz için kombinasyonlara ihtiyacınız varsa, "Kombinasyonlu ürün" seçeneğini seçin. Ürün sayfasının "Miktarlar" sekmesi, "Kombinasyonlar" olarak yeniden adlandırılacak ve çeşitli kombinasyonlarınızı oluşturmanıza olanak tanıyacaktır.
Kombinasyonlar oluşturabilmek için PrestaShop'ta ürün özelliklerinin doğru şekilde ayarlanmış olması gerekir. Ayrıca, müşterilerinizin seçemeyeceği özelliklerden kombinasyon oluşturmamalısınız.
Nitelik oluşturma, "Katalog" menüsündeki "Nitelikler ve Özellikler" sayfasında yapılır ve bu dökümanın ilgili bölümünde detaylı olarak açıklanmıştır.
Kombinasyonlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu bölümün sonundaki ilgili kısmı okuyun.
Miktar
Satışa sunulacak ürün sayısını belirtiniz.
Bu seçenek, kombinasyonlu bir ürün oluşturuyorsanız görüntülenmez: Kombinasyon miktarları "Kombinasyonlar" sekmesinden yönetilir, çünkü her kombinasyonun farklı bir miktar değeri olabilir.
Daha fazla miktar seçeneği "Miktar sekmesinde" mevcuttur.
Fiyat
Bu ürünü ne kadara satmak istediğinizi belirleyin.
Fiyat – Vergi hariç: Fiyatınızı burada belirlemelisiniz. Hesaplamalardan, vergiden ve diğer fiyatlardan bağımsızdır.
Fiyat – Vergi dahil: Ürünün vergiler dahil fiyatını gösterir. Değeri düzenleyebilirsiniz ve bu, seçtiğiniz vergi kuralına göre "Vergi hariç" alanını otomatik olarak güncelleyecektir.
Vergi kuralı: Ürüne uygulanacak vergidir. Kaydettiğiniz farklı oranlar arasından seçim yapın. Vergi kuralını değiştirdiğinizde, vergi dahil fiyat buna göre değişecektir.
Daha fazla fiyatlandırma seçeneği "Fiyatlandırma" sekmesinde mevcuttur. Fiyatınızı "Temel Ayarlar" veya "Fiyatlandırma" sekmesinde değiştirmeniz aynı sonucu verir, çünkü sekmeler senkronize edilir.
Vergi kuralları, "Uluslararası" menüsünün, "Vergiler" sayfasından yönetilebilir.
Kategoriler
"Kategoriler" bölümü, ürünün hangi kategoride görüneceğini seçmenizi sağlar. Birden fazla kategori seçebilirsiniz, ancak müşteri için yalnızca eşdeğer ve karşılaştırılabilir ürünleri içeren bir kategoriye ulaşması daha iyi olur. Bu nedenle, kök kategorileri seçmekten kaçınmalı ve alt kategorileri tercih etmelisiniz.
Örneğin, "telefon" kategorisi, "markalar" (Apple, Samsung, HTC, vb.) ve "özellikler" (çift sim, Android, vb.) gibi alt kategorilere sahip olabilir. Müşterilerinize en faydalı olacak kategoriyi belirlemek sizin elinizde.
Mevcut kategorilerle ilişkilendirme
Bir kategoriyi ürününüzle ilişkilendirmek için arama çubuğunu kullanabilir ya da kategori listesini genişleterek istediğiniz kategoriyi seçebilirsiniz.
Arama çubuğunu kullanma: Kategorinin ilk harflerini yazın ve çubuk, eşleşen tüm kategorileri ve ona erişim yolunu gösterecektir. Kategorinizi seçin ve üzerine tıklayın. "İlişkili kategoriler" bölümünde gösterilecektir.
Kategori listesini kullanma: "Genişlet"e tıklayarak kategori ağacını görebilir ve buradan ilişkilendirmek istediğiniz kategorileri seçebilirsiniz.
İlişkili kategoriler listesindeyken, fareyle belirli bir kategorinin üzerine gelindiğinde, o kategoriye giden yolu görebilirsiniz. Aynı ada sahip birkaç kategoriniz varsa (örneğin "Ayakkabılar" çocuk ve kadın kategorilerinde olabilir) bu faydalı olabilir.
Ana kategori
"Ana kategori" seçicisi, bir makalenin birden fazla kategori altında yer aldığı durumlarında kullanışlıdır. Müşterinizin arama motorundan sitenize ulaştığı durumlarda hangi kategorinin kullanılacağını netleştirmek için ana kategori seçilir, çünkü kategorinin adı ürünün URL'sinde görünecektir.
Yeni bir kategori oluşturma
Eğer bir kategori eklemeniz gerektiğini düşünüyorsanız, "Yeni kategori oluştur" butonuna tıklamadan önce ürününüzün mevcut durumunu kaydedin.
"Bir kategori oluştur" butonuna tıklayın ve kategori seçenekleri görünecektir. Kategori adını girin ve üst kategoriyi seçin. Oluştur düğmesine tıkladığınızda, yeni kategori oluşturulacak ve otomatik olarak ürününüzle ilişkilendirilecektir.
Daha sonra bu yeni kategori için detayları doldurmak adına "Kategoriler" sayfasına gitmeyi unutmayın. Kategoriler hakkında daha fazla bilgi almak için belgelerin ilgili bölümüne göz atabilirsiniz.
Yeni bir kategori, mağazanızın menüsünde otomatik olarak görünmeyecektir. Bunu göstermek için "Ana menü" modülü (varsayılan temayı kullanıyorsanız) veya menüyü yönetmek için sahip olduğunuz özel bir modülle menüyü düzenlemeniz gerekir.
Bu noktada, temel bir ürün sayfası için gerekli bilgileri tamamlamış oluyorsunuz. Ürünü kaydedebilirsiniz. Mağazanızda hemen satışa sunmak için "Çevrimdışı"ya tıklayın: durumu "Çevrimiçi" olarak değişecek ve mağazanızda görünür hale gelecektir.